Samen eten in de wijk!

Elke dinsdagavond staat verbinding en gezelligheid tijdens de wekelijkse wijkmaaltijd, georganiseerd door vereniging BLIJ. Gemiddeld 50 bewoners,  jong en oud, genieten samen van een heerlijke avondmaaltijd. Deze bijzondere activiteit, mogelijk gemaakt door een bewonersinitiatief, creëert een ontmoetingsplek waar buurtbewoners en jongeren samenkomen om te eten, te praten en elkaar beter te leren kennen.
 
Verbinden door samen te eten
De wijkmaaltijd brengt mensen van verschillende generaties en achtergronden samen, waardoor er betekenisvolle ontmoetingen ontstaan. Voor ouderen is het een kans om de deur uit te gaan en sociaal contact te hebben, terwijl jongeren de gelegenheid krijgen om verhalen te horen van buurtbewoners met levenservaring. “De sfeer is altijd zo warm en gemoedelijk. Je voelt je welkom, ” zegt een vaste bezoeker.
Het belang van samen eten
In een tijd waarin mensen steeds vaker geïsoleerd raken, speelt deze maaltijd een cruciale rol in het versterken van de sociale cohesie in de wijk. "Samen eten verbindt," legt Siham van vereniging BLIJ uit. "Voor sommige mensen is dit hun enige sociale moment in de week. Daarnaast zorgt het ook voor een gevoel van samenhorigheid in de wijk.
De wijkmaaltijd is ook een belangrijk hulpmiddel tegen eenzaamheid en biedt voor gezinnen met een kleiner budget een betaalbare mogelijkheid om buiten de deur te eten.
Impact op de wijk
De positieve impact is merkbaar. Bewoners voelen zich meer verbonden met elkaar en de wijk. "Ik heb hier buren ontmoet die ik nooit eerder sprak," deelt een jongere deelnemer. "Nu groeten we elkaar op straat, en dat maakt de buurt meteen veel fijner."
Dankzij de betrokkenheid van vrijwilligers en de steun van het bewonersinitiatief groeit het project wekelijks in populariteit. We hopen deze traditie nog lang voort te zetten en roepen bewoners op om aan te schuiven.
 
 
 
 
Share our website